Duurzaamheid

Duurzaam verpakken? Vouwkarton!

Het klimaat verandert, de wereldbevolking groeit en diverse grondstoffen raken op. Het klimaatverdrag van Parijs en het initiatief Nederland Circulair zijn belangrijke aanzetten om een duurzame economie te realiseren. Zo’n economie raakt ook verpakkingen. Bedrijven kiezen steeds vaker voor verpakkingen van vouwkarton. En niet zonder reden! Vouwkarton is een circulair materiaal. Het heeft een hernieuwbare bron, wordt duurzaam geproduceerd en is recyclebaar. Daarmee is vouwkarton een prima alternatief voor veel verpakkingen van plastic.

Duurzaam verpakken? Vouwkarton!

Functie

Verpakkingen beschermen producten en kunnen de houdbaarheid ervan verlengen. Zonder verpakking zijn opslag en transport lastig. Verpakkingen voorkomen beschadiging en voedselverlies. Ook dat is duurzaam!

Duurzame productie

De grondstof van vouwkarton is de houtvezel. Bos neemt CO2 op, is hernieuwbaar en wordt zorgvuldig en toekomstgericht beheerd. De papierindustrie verduurzaamt continu. Het Europese bos is sterk gegroeid in de afgelopen decennia. Mede door de papierindustrie. Maar de belangrijkste grondstof voor de productie van nieuw papier is oudpapier. 86% van het nieuw in Nederland gemaakte papier en karton bestaat uit oudpapier. Lees meer papierenkarton.nl.

Licht gewicht en maatwerk

Nieuwe technologie, zoals digitale druk, maakt het produceren en bedrukken van verpakkingen op maat mogelijk met lage startkosten, ook bij minimale bestelhoeveelheden. Verspilling en opslagkosten worden voorkomen. Vouwkarton is licht van gewicht. Dat scheelt materiaal en uitstoot bij het vervoer.

Recycling

Op het vlak van de inzameling en recycling van oudpapier en-karton behoort Nederland tot de wereldtop. 89% van ons op de markt gebrachte papier en karton wordt gerecycled. Oudpapier is geen afval maar een waardevolle grondstof voor nieuwe producten. Kijk voor meer informatie over de recycling van papier en karton op prn.nl.

 

 

Zwerfafval

Eilanden van wegwerpplastic, vuiligheid op straat…zwerfafval is een groot probleem. Papier en karton breken door hun biobased karakter relatief snel af: binnen een half jaar. Ooit gehoord van Paper soup?

Verduurzaming verpakkingen

Bij het ontwerp van een product of verpakking kan al rekening worden gehouden met de recycling daarvan: Design for Recycling. Diverse initiatieven helpen het verpakkende bedrijfsleven bij het verder verduurzamen van hun verpakkingen. Voorbeelden zijn: