30 juni 2023

Fries in the Skies

Fries in the Skies

WINNAAR: Fries in the Skies – Fries & Writers

Een innovatieve en handig verpakkingsontwerp waardoor het mogelijk is om knapperige frites te bereiden en serveren in vliegtuigen. Deze kunnen in de verpakking geserveerd worden. Hiermee wordt een groot probleem opgelost. Friet die niet uit de frituur komt en niet met professionele apparatuur verwarmd kan worden, is vaak slap. Het patroon in de verpakking zorgt voor een goede doorstroming van hete lucht waardoor de buitenkant van de friet krokant wordt.

Technisch is de verpakking ook mooi uitgevoerd; het stanswerk is een technisch hoogstandje.

Het karton is voorzien van coating. In totaal bedraagt de coating bijna 40% van het gewichtsaandeel en dit is aanzienlijk. Eerste analyse wijst uit dat het een combinatie van een vluchtige stof met een cyclodextrine-complex is. Een relatief onbekende coating in de wereld van karton. Plasticvrij karton bestaat niet. De coating is in dit geval geen belemmering voor recycling omdat al het verpakkingsafval uit vliegtuigen standaard wordt verbrand.

De jury vindt dit een echte verpakkingsinnovatie die in de luchtvaart toegevoegde waarde biedt. Er kunnen veel verpakkingen tegelijk in een oven en de frites kan in de verpakking worden geserveerd. De jury vindt deze inzending innovatief genoeg voor een NL Packaging Award.