Laat ons dit vooropstellen: herbruikbaar is prachtig. Hoe meer we iets hergebruiken, hoe zorgvuldiger we – alvast in onze mindset - met kostbare grondstoffen omspringen.
Maar er is ook nood aan zicht op het totale plaatje. Het milieu is niet geholpen met mooie symbolen, met gevoelsmatige acties die aansluiten bij een sentiment van de consument, maar wel door onderbouwing met harde cijfers die de te behalen einddoelen ondersteunen.
We kennen de cijfers niet achter deze mooie herbruikbare plastic / kunststof verpakking voor meeneem snacks, blijkbaar een antwoord op de SUP (Single Use Plastics) richtlijn. Een aantal vragen hadden we wel graag beantwoord gezien.
Misschien dat sommige lezers ook hun kanttekeningen / expertise kunnen delen.
Wordt deze verpakking geproduceerd met behulp van hernieuwbare grondstoffen (lees: zonder eindige grondstoffen zoals fossiele brandstoffen, olie, …)?
Hoe gebeurt die reiniging bij inlevering? Kostbaar drinkwater met toevoeging van warmte / energie? Met reinigingsmiddelen? Hoe verloopt de droging? Hoe verloopt de controle op de hygiëne van de oppervlakte van de opnieuw in te zetten verpakking?
En, zoals aangegeven, wanneer er alsnog gerecycled moet worden (geen enkele verpakking is gemaakt voor de eeuwigheid), hoe loopt dit proces dan? Waar gooit men die verpakking dan weg? En na hoeveel keer “uitlenen” moet de verpakking vervangen worden? Hoe houdt men dat bij, is het een visuele beoordeling door een medewerker, is het te meten?
En we vergeten nog een hoop aspecten zoals bijv. transport van de “lege” geproduceerde verpakking tot aan het startpunt. Het kan inhouden dat er heel veel lucht vervoerd wordt … en een hoger gewicht per eenheid …
Onze stelling is niet dat vouwkarton – via de oud papier bak te recyclen / hergebruiken - in dit traject sowieso de beste oplossing is maar een kunststof verpakking zomaar als duurzaam weg zetten omdat ze herbruikbaar is? Daar maken we dus die kanttekening bij.
Dat vergt onderzoek, en heel veel cijferen.
Wilt u onze vorige blogs nalezen? Klik dan op de betreffende link hieronder:
Blog Winnie Mühling - General Manager Pro Carton
Blog Hielke van den Brink - Directeur Papier Recycling Nederland